Варна Phone 0888 814 640
Шумен Phone 0896 700 895
Bulgarian flag GB flag

Съвети и отговори на често задавани въпроси.

Взели сте решение за закупуване на нова дограма, но всички тези характеристики и опции ви объркват? Нормално е да се чувствате така. На пазара може да намерите безброй много видове продукти и различни фирми и също толкова много различни мнения и препоръки. Има обаче някои основни неща, които трябва да знаете и те със сигурност ще ви помогнат във вашия избор.

"Изопласт" ЕООД ви предоставя отговори на някои често задавани въпроси.

Какво да избера - PVC или AL дограма?

Изборът между Алуминиев и PVC профил зависи от предназначението на конктерната конструкция. В жилищни сгради, блокове и къщи се поставя основно PVC дограма. PVC профилът има много по-добри изолационни качества и не позволява появата на конденз и мухъл при нормални нива на влажност в помещението.

Алуминият не е изолатор - напротив, той е добър проводник на топлина, което означава големи топлинни загуби и сигурна поява на конденз по профила. Новите технологии предлагат алуминиеви профили от ново поколение, с така нареченият прекъснат термо-мост. Представлява PVC вложка, която разделя профила на две части и не позволява лесното провеждане на топлина. Тези профили са доста скъпи и с до два пъти по-нисък коефицент на топлопроводимост от обикновенните монокамерни, но въпреки това не могат да достигнат нивата дори на 4-камерните PVC профили. Ето един сравнителен списък, коефицентите варират малко при различните марки профили:

  • Монокамерен алуминиев (студен) профил - 5.5 W/m2K
  • Алуминиев профил с прекъснат термо-мост - 2.1 W/m2K
  • Четири камерен PVC профил 60мм. ширина - 1.5 W/m2K
  • Пет камерен PVC профил 70мм. ширина - 1.3 W/m2K

AL профил има и своите предимства. Той е по-здрав и с по-малки линейни разширения и свивания при температурни амплитуди. Препоръчва се за изработка на вътрешни врати и преградни плъзгащи или фиксирани стени, както и за всякакви други конструкции, не изискващи топлоизолационни качества. В тези случаи не съществува и вероятност за поява на конденз. Алуминиевите профили с прекъснат термо-мост са скъпа инвестиция и обикновенно се комбинират с троини стъклопакети или термо-стъкла. Прилагат се при изработка на конструкции с големи размери при обществени или административни сгради, както и витрини на магазини.

Върни се горе


Какъв стъклопакет да избера?

Предлагат се два основни вида стъклопакети - двоен (еднокамерен) и троен (двукамерен). Двойният е съставен от две стъкла и една въздушна, изолационна камера, а тройният от три стъкла и две въздушни камери.

Стъклопакети Стъклопакети
Двоен стъклопакет
(еднокамерен)
Троен стъклопакет
(двукамерен)

Двойните стъклопакети обикновенно са с ширини от 20мм при алуминиеви конструкции, 24мм при 3-4-камерни PVC профили до 32мм при 5-камерните PVC профили. Стандартно се изработват от две флоатни (обикновенни) стъкла с 4мм дебелина. Предлагат много добра защита и изолация, особенно в комбинация със термо-стъкло (Сънерджи или К-стъкло). Може да постигнете и още по-добра изолация, чрез напълване на въздушната камера с газ Аргон или поставяне на топъл PVC дистанционер, който стандартно е алуминиев и представлява най-слабото място на стъклопакета в изолационно отношение.


Тройните стъклопакети обикновенно започват от 32мм и достигат до над 50мм в зависимост от профила. Предоставят по-добра изолация, поради по-голямата си ширина и по-големия обем въздушно пространство в тях. Друго предимство е доста по-добрата шумоизолация, поради наличието на три стъкла, като бариера. Шумоизолацията се подобрява доста когато използваните стъкла са с различна дебелина или въздушните камери са с различна ширина. По този начин се намалят до минимум резонансните трептения на звуковите вълни.

Тройният стъклопакет е скъпа инвестиция, но предоставя възможност за много по-добра изолация, когато се комбинира със термо-стъкла, газ аргон и др. Прилага се в по-големи конструкции и помещения, в които има остъкление с по-голяма площ от където биха се получили големи топлозагуби. Препоръчваме инвестицията в двоен стъклопакет с термо-стъкло, пред троен с обикновенни стъкла, тъй като е по-изгодно, а степента на изолация с термо-стъкло е много по-голяма от използването на флоатни стъкла, дори в троен стъклопакет. В този случай тройният стъклопакет предоставя единствено по-добра шумоизолация.

Може да разгледате сравнителна таблица с показателите на различни видове стъклопакети на нашия сайт в секцията Стъклопакети.

Върни се горе


Какво е "Ка" или "Сънерджи" стъкло и има ли разлика?

Тези стъкла подобряват топлоизолационните качества на вашите прозорци, поради което ги наричат "термо стъкла". Разлика между тях има и тя се изразява в начина по който те функционират и ефекта, който тази функционалност носи.

К-стъкло (Ка стъкло) представлява обикновенно стъкло с нанесен невидимо тънък филм от метален окис от едната му страна. Обикновенно тази страна се монтира така, че да остане вътре между двете стъкла на стъклопакета, за да е предпазена и да не се надраска. Самото К-стъкло се монтира от вътрешната страна на помещението. Този тънък слой метален окис има свойството да отразява дългите лъчи (инфрачервения сектор), като по този начин отразява и запазва вече създадената топлина вътре в помещението. Когато отоплявате едно помещение независимо по какъв начин, ще имате много по-ниски топлозагуби през прозорците ако те притежават стъклопакет с К-стъкло. В същото време тънкия слой метален окис пропуска късите вълни (ултравиолетовия сектор) излъчвани от слънцето. По този начин К-стъклото "събира" слънчева топлина и след това не и позволява да излезе от помещението. Какво е ''Ка или'' ''Сънерджи'' стъкло и има ли разлика? Трябва да се има предвид, че лятно време К-стъклото създава парников ефект и не се препоръчва монтажа му на фасади, които биват огрявани дълго време през деня от слънцето (обикновенно южни). Особенно в помещения, който не се охлаждат, К-стъклото може да направи атмосферата вътре по-топла и от навън.

К-стъклото е познато още под названието "Нискоемисийно"

Сънерджи е специално стъкло познато още под названията "Високоенергийно", "Четири Сезона", "Всесезонно" и др. Притежава отлични топлоизолационни качества, има нисък соларен фактор и висока светопропускливост.
Какво означава това?
Нека да започнем с топлоизолацията. Сънерджи има същите топлозиолационни качества като К-стъкло, що се отнася до задържане на температурата вътре в утопляваното помещение. Някои твърдят, че дори има по-добра топлоизолация. От друга страна Сънерджи има два пъти по-добър "соларен фактор". Това е свойството на стъклото да не пропуска Ултравиолетовите лъчения на слънцето и по този начин предпазва вашите помещения от "прегряване" през лятото. Сънерджи пропуска едва 39% от ултравиолетовите лъчи, докато при К-стъкло този процент е 60-70%. Друг плюс е, че Сънерджи има по-добра светопропускливост. И двата типа стъкла са прозрачни и безцветни, но все пак задържат част от видимата светлина проникваща в помещенията, като при Сънерджи тя е в по-голямо количество.

Какво е ''Ка или'' ''Сънерджи'' стъкло и има ли разлика?

Ефектът от Сънерджи е - Запазва топлината вътре в помещението през зимата, позволявайки проникване на повече светлина. Не позволява "напичането" на помещенията през лятото, като ги запазва по-прохладни и уютни. Пести ви енергия през всички сезони.

Може да разгледате сравнителна таблица с показателите на различни видове стъклопакети на нашия сайт в секцията Стъклопакети.

Върни се горе


Конденз! Защо се появява и как да се преборя с него?

Конденз! Защо се появява и как да се преборя с него Обяснението за появата на конденз по прозорците е чисто физично. Когато един предмет с ниска температура е внесен в заобикаляща го въздушна среда с по-висока тепература и наличие на определена влажност, то по него се появява конденз. През зимата вашите прозорци неизбежно са с по-ниска температура от въздуха в помещението, което отоплявате. При наличие на определена влажност по тях се появява конденз. Колкото по-голяма е разликата в температурата на стъклото и тази на въздуха вътре в помещението, толкова по-ниска влажност е необходима за образуването на конденз.

Как да се преборим с конденза?

Логично за да предотвратим появата на конденз трябва да регулираме един или повече от факторите за неговата поява. На първо място и най-лесно се контролира влажността в помещението. Най-бързо това става чрез ударно проветрение. Отваряйте широко прозорците за 5-10 мин. дневно. По този начин позволявате на по-студения сух въздух отвън да навлезе в помещението и да измести по-топлия и влажен въздух от него. Проветрение повече от 5-10 мин не е нужно. Tова време е достатъчно по-голямата част от въздуха в едно нормлано по размери помещение да се обмени. Не се притеснявайте от това, че може да загубите топлината на стаята - това няма как да се случи толкова бързо, защото за това кратко време вие губите само топлия въздух, докато на стените и мебелите им нужно много повече време за да изтинат. След като затворите помещението, то много бързо ще възвърне предишната си температура.

В резултат на дишане, готвене, къпане, пране, наличие на цветя и др., ежедневно въздухът в дома се натоварва със значителни количества вода. Старите дограми позволяваха, дори в затворено състояние, въздухът бавно да се обменя. Новите PVC и алуминиеви дограми затварят почти херметически помещенията и възпрепятстват естествената вентилация. В резултат въздушната влажност се увеличава и достига прага на кондензация.

Друг фактор, който можем да контролираме е температурата на стъклото. "Изопласт" ЕООД препоръчва поставянето на стъклопакети с поне едно термо стъкло - Сънерджи или К-стъкло. Те имат многократно по добри изолационни качества сами по себе си и по този начин запазват вътрешната площ на стъклото с по-висока температура. Това съкращава разликата в температурата между стъклото и въздуха в помещението и съответно ще бъде необходима много по-висока влажност за да се образува конденз. Закачете влагомер в дома си и следете за достатъчната вентилация и отопление. Зоната на комфорт е при влажност между 80% и 70% и температура съответно между 16°С и 28°С.

Имайте в предвид, че при жилища ново строителство влагата в помещенията е много по-висока, тъй като строителните материали все още не са изсъхнали на 100%. Същото важи и след правене на ремонт (мазилки, смяна на тапети, поставяне на изолации и др.) Изолацията на стените на вашето жилище също е фактор, който оказва значително влияние на температурата и степента на влажност в помещенията.

Вътрешна или външна изолация да избера?

Този въпрос няма еднозначен отговор. В постоянно обитавани помещения външната топлоизолация е определено по-добрият избор. Причината е, че поставянето на топлинната преграда зад стената, позволява да се оползотворява голямата топлоемност на масивния строителен материал. Действието му на топлинен акумулатор подобрява комфорта и стабилизира температурата в помещенията. Освен това зидът може да приема и отдава огромни количества влага, като по този начин допринася и за поддържането на въздушната влажност в стабилни граници.

При поставяне на вътрешна изолация това качество се губи и помещението става изключително нетолерантно към влажностно натоварване. В рядко отопляваните помещения голямата температурна инертност на стените се превръща от предимство в недостатък. При използване на външна изолация е нужно доста време и енергия, за да се затоплят стените. Това предизвиква поява на конденз и преразход на енергия. В този случай поставянето на вътрешна топлоизолация, въпреки сериозният и недостатък е по-доброто решение.

Върни се горе


Защо се появява конденз между двете стъкла на стъклопакета?

Единствената причина за поява на конденз между двете стъкла на стъклопакета е нарушена херметизация. При направата си стъклопакета се затваря херметически при определени със стандарт условия. Въздухът в него е с ниска влажност. За това допринасят и абсорбиращите гранули, които се напълват в дистанционера. При липса на механически увреждания, между двете стъкла няма как да попадне влажен въздух, който да кондензира. Ако това се случва, то няй вероятно имате пукнато стъкло, ударен или дефектно изпълнен стъклопакет. Ако вие или член на семейството ви не е нанесъл механична вреда на стъклопакета и той кондензира между двете стъкла, се свържете с фирмата изпълнител.

Върни се горе


Почистване и грижа за дограмата.

Няма нищо твърде специфично в поддържането на вашите прозорци. Има някои основни неща, които трябва да се спазват.

Поддръжка дограма На първо място, не премахвайте защитните ленти от прозорците, преди тяхното измазване по краищата. Тяхната функция е именно да предпазят профила от строителния материал, който евентуално може да попадне върху него по време на довършителните работи. Препоръчително е след тяхното приключване лентите да бъдат премахнати възможно най-скоро. Ако престоят дълго време и особенно ако са изложени дълго на слънце тяхното премахване става трудно.

Поддръжка дограма По време на ремонтни работи в помещението не оставяйте прозорците отворени дълго или предпазете механизмите на обкова от прах и строителни частици, които биха могли да попаднат по тях и да влошат функциалността на оттваряне и затваряне на прозорците.

Поддръжка дограма По време на експлоатация не упражнявайте механични усилия с твърди предмети по прозорците, който биха могли да увредят профила или обкова.

Поддръжка дограма За почистване използвайте мека гъба и хладка вода. Не прилагайте разтворители или абразивни вещества, който биха могли да увредят горния защитен филм на PVC профилите и да намалят техния живот. За по тежки замърсявания може да намерите в магазините препарати за почистване на PVC профили, както и препарати за стъкла. При почистване не пропускайте вътрешните части на профилите, които се откриват като се отвори прозореца. Ако те се замърсят прекалено, е възможно да се запушат отводнителните канали.

Поддръжка дограма Смазвайте механизмите на обкова поне веднъж годишно. Не е фатално смазването да се прави и по-рядко, но това зависи от интензитета на експлоатация на съответния прозорец или врата.

Върни се горе